ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΠΕΡΠΑΤΩ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ

By  | 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Περπατώ και Οδηγώ με ασφάλεια κυκλοφορώ”

 

Το  εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα “Περπατώ και Οδηγώ με ασφάλεια κυκλοφορώ” αποτελεί μία εισαγωγή των νηπίων στο θέμα της οδικής ασφάλειας, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ασφαλούς μετακίνησης, αντίληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων του δρόμου και εστιάζει στην ασφαλή κυκλοφορία των παιδιών ως πεζοί, επιβάτες και οδηγοί.

Σκοπός του είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα μέσα μεταφοράς, τα επαγγέλματα, τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας (τα σήματα, τους φωτεινούς σηματοδότες κτλ.), να μάθουν πώς κινούνται τα οχήματα και οι πεζοί και να κατανοήσουν τους κανόνες της οδικής συμπεριφοράς.

Οι δεξιότητες μάθησης που προωθούνται μέσω του προγράμματος αυτού είναι: η συνεργασία, η ομαδικότητα, η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων, η ανακαλυπτική μάθηση και η δημιουργία έκφρασης

Τα παιδιά κάθονται γύρω από ένα άσπρο πανί προκειμένου να δημιουργήσουν έναν αυτοκινητό-δρόμο και γίνεται συζήτηση σχετικά με τι υπάρχει γύρω από αυτόν (π.χ. παιδική χαρά, πάρκο, σπίτια, δάσος, λιμάνι κτλ.). Με μαύρη τέμπερα ζωγραφίζουν το δρόμο και στη συνέχεια με ποικίλα χρώματα αποτυπώνουν τις ιδέες τους πάνω στο πανί. Με την ολοκλήρωση της ομαδικής κατασκευής τα παιδιά παίρνουν τα αυτοκινητάκια που έφτιαξαν και ξεκινούν το παιχνίδι στον αυτοκινητόδρομο Τα παιδιά μαζεύονται σε ένα κύκλο και συζητούν για το φανάρι, τα χρώματά του και τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση, κατασκευάζουν το δικό τους φανάρι  και με τη συνοδεία μουσικής σηκώνονται, επιλέγουν νοητά ένα μέσο μεταφοράς (αυτοκίνητο, μηχανή, φορτηγό κτλ.) και  ξεκινούν να κινούνται στο χώρο ακολουθώντας τον φωτεινό σηματοδότη (π.χ. στο κόκκινο σταματούν, στο πράσινο ξεκινούν.

 

ΣΤΕΛΛΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ

MSc in Management of Educational Organization

Πρέπει να συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιο σας Σύνδεση

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ