
Σχέδια Δράσης
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2023-2024
Στόχος Βελτίωσης:Η σύγχρονη επικαιρότητα (πλημμύρες, σεισμοί, φωτιές, πόλεμος κ.α.) έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δράσης των ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τον εθελοντισμό και τις εθελοντικές οργανώσεις με σκοπό την ανιδιοτελή προσφορά. Το νηπιαγωγείο μας περνάει από τη θεωρία στην πράξη με κύριο μέλημα την ανάπτυξη σχεδίου δράσης με τίτλο “Η ενίσχυση της εθελοντικής δράσης”. Στηριζόμενοι σε ενότητες από τον ετήσιο προγραμματισμό και το εργαστήριο δεξιοτήτων “Νοιάζομαι και Δρω, Προσφέρω, άρα Ζω”οι επιμέρους στόχοι είναι:
1. Γνωριμία με την έννοια – αξία του εθελοντισμού, το μοντέλο του εθελοντισμού αλλά και οι δράσεις που υπάρχουν,
2. ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και καλλιέργειας των ανθρωπιστικών αισθημάτων,
3. ανάπτυξη και διαμόρφωση αξιών και συμπεριφορών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του εθελοντισμού.
Υλοποίηση της Δράσης
Για την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Ενίσχυση της εθελοντικής δράσης», στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν όλες οι ενέργειες που είχαν οριστεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Μέσω δράσεων, συζητήσεων, ομαδικών εργασιών, εποπτικού υλικού και επισκέψεων, έγινε προσπάθεια εμβάθυνσης και εμπέδωσης της αξίας του εθελοντισμού. Συγκεκριμένα, το εργαστήριο δεξιοτήτων που πραγματοποιείται στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, βοήθησε αρκετά στην υλοποίηση των δράσεων για το σχέδιο δράσης.
Οι στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθητές να:
α) αναγνωρίσουν την έννοια του εθελοντισμού εστιάζοντας τόσο σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το τόπο τους όσο και σε ζητήματα που αφορούν το γενικότερο σύνολο των ατόμων.
- Για την καλύτερη αποσαφήνιση του όρου, η εκπαιδευτικός μαζί με τα νήπια μαζεύτηκαν σε κύκλο και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό βίντεο: «Μέρα εθελοντισμού! Υποχωρήστε στο να δώσετε – Youtube». Ύστερα η Νηπιαγωγός συζήτησε μαζί με τους μαθητές, ρωτώντας τους τι τους προβλημάτισε από το εν λόγω βίντεο και αν θα ήθελαν και οι ίδιοι να προσφέρουν κάτι στη κοινωνία.
- Η νηπιαγωγός με τη βοήθεια εποπτικού υλικού δείχνει στους μαθητές το τι κάνει έναν εθελοντή καλό.
- Η εκπαιδευτικός με τη βοήθεια των μαθητών ξεκίνησαν την πρώτη τους δράση από το σχολείο. Χωρισμένοι σε δύο ομάδες, πήραν χώμα και τοποθέτησαν ελιές μέσα σε δύο γλάστρες ομορφαίνοντας την είσοδο του σχολείου τους. Μάλιστα έδωσαν και ονόματα στις ελίτσες ονομάζοντας η μια ομάδα τη δική της ελιά, «Λίτσα η Ελίτσα» και η άλλη ομάδα την ελιά της, «Λάκης ο Ελάκης».
- Η νηπιαγωγός συζητάει αρχικά με τους μαθητές για το τι είναι και τι δεν είναι εθελοντισμός. Ύστερα, τους παρουσιάζει καρτέλες με δράσεις και οι μαθητές καλούνται να τις τοποθετήσουν στη σωστή στήλη.
Με αφορμή την παραπάνω δραστηριότητα, ακούγεται το τραγούδι: «Όπου υπάρχει αγάπη – Youtube».
- Θέτοντας στο στόχο παραπάνω ζητήματα προσφοράς που αφορούν το γενικότερο σύνολο των ανθρώπων, η εκπαιδευτικός μαζί με τους μαθητές επισκέφτηκαν τη παραλία της περιοχής τους προκειμένου να μαζέψουν τα σκουπίδια. Οι μαθητές πήραν τις σακούλες τους και χωρισμένοι σε ομάδες, κατάφεραν και μάζεψαν αρκετά από τα σκουπίδια που δυστυχώς έπλητταν τη παραλία.
Οι μαθητές έφτιαξαν ένα παζλ, ζωγραφίζοντας ο καθένας από ένα κομμάτι ώστε να:
- συνθέσουν μια δημιουργία για τον εθελοντισμό.
β) αναπτύξουν αισθήματα ενσυναίσθησης και ευαισθητοποίησης ως προς την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων
- Γνωρίζοντας πως όλα τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα, η διευθύντρια του σχολείου κάλεσε τη Φιλοζωική της περιοχής προκειμένου οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να έρθουν σε άμεση επαφή με διάφορα ζωάκια. Τα παιδιά είχαν την τύχη να γνωρίσουν τη Λούσι. Έπαιξαν μαζί της, τη φρόντισαν και για να της ανταποδώσουν τη χαρά τους, πρόσφεραν σ εκείνη και τους φίλους της στη Φιλοζωική, διάφορες τροφές που είχαν φέρει από το σπίτι τους.
- Έπειτα από τη συνάντηση των μαθητών με τη Φιλοζωική, η εκπαιδευτικός μίλησε στους μαθητές για τα αδέσποτα ζώα και πόσο σημαντική είναι η φροντίδα που πρέπει να τους παρέχουμε. Έτσι, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, δημιούργησαν δύο σπιτάκια από χαρτόκουτα, έβαλαν στο καθένα από ένα σεντόνι και αφού πήραν ένα λούτρινο γατάκι και σκυλάκι, τα ονομάτισαν και έπαιξαν μαζί τους προσφέροντας τους νερό και φαγητό.
- Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός τους διάβασε το παραμύθι «Ο Ξουτ». Τα παιδιά μοιράστηκαν τα συναισθήματα τους για το αδέσποτο ζώο και προσπάθησαν να μπουν στη θέση του. Πώς νιώθουμε όταν δεν μας φροντίζουν και τι μπορούμε εμείς να αλλάξουμε ως άνθρωποι ώστε ο κόσμος μας τόσο απέναντι στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, να γίνει καλύτερος;
- Σημαντικό επίσης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τα Κέντρα Στήριξης και Βοήθειας στα οποία απευθύνεται καθένας από εμάς για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.
γ) νιώσουν σημαντικοί και χρήσιμοι μέσω της προσφοράς τους στη κοινωνία,
- Οι μέρες των Χριστουγέννων έφτασαν και οι μαθητές της τάξης θέλησαν να κάνουν το πιο όμορφο δώρο στο κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό συσσίτιο του δήμου μας. Ο καθένας μάζεψε από μια σακούλα με τρόφιμα, δώρα και ρούχα και όλοι μαζί τα πήγαν στο δημαρχείο στο «Δέντρο της Αγάπης και της Προσφοράς», ώστε όλα αυτά να δοθούν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν πραγματική ανάγκη.
- Με αφορμή το παραμύθι «Το δέντρο που έδινε», η εκπαιδευτικός συζήτησε με του μαθητές και πάλι την αξία της προσφοράς. Η εκπαιδευτικός ρωτά τους μαθητές: «τι θα προσφέρατε εσείς σε κάποιον φίλο σας που θα είχε ανάγκη;», «πως θα νιώθατε αν ήσασταν στη θέση του δέντρου»?
- Ύστερα η εκπαιδευτικός, αφηγείται και πάλι την ιστορία του παραμυθιού μέσω κουκλοθεάτρου.
- Η εκπαιδευτικός μαζεύει τους μαθητές σ ένα κύκλο και τους μιλάει για την σημαντικότητα του εθελοντισμού σε άτομα που έχουν κάποιου είδους αναπηρία. Εξηγεί και φέρνει παραδείγματα που αφορούν άτομα με κινητικά προβλήματα, τυφλούς, κωφάλαλους κ.α.
- Στη συνέχεια, τους βάζει να δουν ένα εκπαιδευτικό βίντεο: «Είμαι ο Ίαν – Youtube», όπου αναπαριστά ένα παιδί με κινητικά προβλήματα. Ακολουθεί σχολιασμός και συζήτηση σχετικά με το βίντεο.
- Για να προσπαθήσουν οι μαθητές να κατανοήσουν το πως νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι, μια μαθήτρια έκανε αναπαράσταση το πως είναι κάποιος να είναι τυφλός. Μια συμμαθήτριά της, ήταν δίπλα της για να την καθοδηγεί όπου εκείνη είχε ανάγκη. Μαζί με ένα κοντάρι για τα εμπόδια, κατάφεραν τελικά και έφτασαν στο προορισμό τους.
- Στη τάξη ακούστηκε το τραγούδι: «Αγάπη σημαίνει – Youtube».
- Θέλοντας να ενισχύσουν τη προσφορά τους και να νιώσουν χρήσιμοι, οι μαθητές δημιούργησαν μια αφίσα με καπάκια, απεικονίζοντας ένα άτομο σε αμαξίδιο.
δ) κατανοήσουν πως ο εθελοντισμός ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους, αποφεύγοντας κάθε είδους διαφορές
- Η εκπαιδευτικός μέσα από εποπτικό υλικό έδειξε στους μαθητές την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε προς το περιβάλλον και πως εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να συμβάλλουμε σ αυτό, αν ενωθούμε μεταξύ μας. Κοιτώντας τις εικόνες, οι μαθητές σχολίασαν και ο καθένας είπε τι κάνει ο ίδιος για το περιβάλλον.
- Η εκπαιδευτικός μαζί με τους μαθητές βγήκαν στον κήπο του σχολείου και ξεκίνησαν και πάλι τη δράση τους. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Καθεμία ανέλαβε διαφορετική δράση. Η πρώτη ομάδα θέλησε να βάψει τις ρόδες που έχουν οι μαθητές ώστε να παίζουν, προκειμένου να βάλουν εκεί λουλούδια της προτίμησής τους, η δεύτερη ανέλαβε και μαζέψει τα φύλλα των δέντρων και ξεχώρισε ορισμένα χαλασμένα παιχνίδια έτσι ώστε να καθαρίσει η αυλή ενώ η τρίτη ομάδα κατάφερε και δημιούργησε ένα τεράστιο πανό με όμορφες ζωγραφιές για τον εθελοντισμό.
- Οι μαθητές ύστερα από τη προσφορά τους στον κήπο, αντάλλαξαν ζωγραφιές μεταξύ τους δείχνοντάς τους την ευγνωμοσύνη και τη βοήθεια που είχε ο ένας από τον άλλον, προκειμένου να καθαρίσουν όλοι μαζί συλλογικά την αυλή του σχολείου.
- Η νηπιαγωγός έδειξε στους μαθητές εκπαιδευτικό βίντεο: «Ο Πέρι και το Περιβάλλον». Ακολούθησε συζήτηση πάνω σ αυτό.
- Μιλώντας για το περιβάλλον, οι μαθητές αποτύπωσαν τις σκέψεις τους ζωγραφίζοντας για τον πλανήτη.
- Οι μαθητές στέκονται όρθιοι σε κύκλο και τραγουδούν όλοι μαζί, χορεύοντας το τραγούδι «Γιατί είμαστε οικογένεια του Φοίβου Δεληβοριά – Youtube».
- Για να δείξουν οι μαθητές πως τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει, πήραν ένα κουβάρι και καθισμένοι σε κύκλο, σχημάτισαν ένα δίχτυ που σηματοδοτούσε τη γερή φιλία ανάμεσά τους. Ξεκινώντας από έναν μαθητή, το κουβάρι πήγαινε από χέρι σε χέρι προκειμένου να μπλεχτεί τόσο καλά μεταξύ των μαθητών, που τίποτα δεν θα μπορούσε να το κόψει, όπως η αγάπη ανάμεσά τους.
ε) συνειδητοποιήσουν πως μέσα από δράσεις αλληλεγγύης ενισχύεται η αυτοπεποίθησή και τα κίνητρά τους για λήψη αποφάσεων.
- Μιλώντας παραπάνω για το περιβάλλον, οι μαθητές μαζί με την εκπαιδευτικό μίλησαν για τους ήρωες που έχουμε δίπλα μας όπως είναι οι πυροσβέστες, οι γιατροί και όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που πάντα βοηθάνε τους άλλους όταν υπάρχει ανάγκη.
- Με αφορμή τη συζήτηση, παρουσιάστηκε στους μαθητές βίντεο «Εντυπωσιακό βίντεο της Πυροσβεστικής», προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία αυτών των ανθρώπων που είναι πάντα μπροστά σε κάθε δυσκολία. Ακολουθεί συζήτηση και σχολιασμός.
- Στις δράσεις αλληλεγγύης, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η προσφορά αίματος στους συνανθρώπους μας. Η εκπαιδευτικός ανέλυσε τον όρο <αιμοδοσία> και συζήτησε με τα νήπια τη σημαντικότητα της προσφοράς του αίματος σε άτομα που το χρειάζονται.
- Με αφορμή αυτό, οι μαθητές παίξανε στη τάξη τον γιατρό. Ο ασθενής κάθεται στο κρεβάτι και ο γιατρός κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις, του παίρνει αίμα.
- Η εκπαιδευτικός βάζει στους μαθητές να ακούσουν την αφήγηση του παραμυθιού «Εθελοντική αιμοδοσία – Οι περιπέτειες του Τολίτου».
- Τέλος, οι μαθητές με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού δημιούργησαν μια αφίσα με λέξεις σχετική με τον εθελοντισμό.
Για την βαθύτερη κατανόηση των στόχων, αναλύθηκαν οι παρακάτω θεματικές ενότητες: α) μορφές εθελοντισμού, β) δομές αλληλεγγύης, γ) πολιτειότητα και ενεργός πολίτης, δ) φιλανθρωπία και δωρεά, ε) ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μαθητές έπειτα από συνεχείς δράσεις και συζητήσεις με την Νηπιαγωγό, κατάφεραν να κατανοήσουν πλήρως τις βασικές αρχές του εθελοντισμού όπως ισοτιμία, αγαθοεργία, ακτιβισμός, πρωτοβουλία, κ.α.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιο σας Σύνδεση