Σχέδια Δράσης

ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΧΕΡΑΚΙΑ – ΠΑΝΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ

By  | 

Ενίσχυση της διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Σχέδιο Δράσης 2022-2023

 

Eπαφή και γνωριμία των παιδιών με έννοιες όπως: τη μετανάστευση, τη ξενοφοβία, τη διαφορετικότητα, τα δικαιώματα του παιδιού κτλ.

Bασικές αρχές του προγράμματος αυτού είναι η ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε συλλογικές διερευνητικές δραστηριότητες.

Μέσα από την εμπλοκή τους σε οργανωμένες δραστηριότητες καλλιεργείται ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα καθώς και η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι  στην αντιμετώπιση διακρίσεων, στην ισότητα των φύλων, στην φιλανθρωπία, στην κοινωνική ευαισθησία, και την κοινωνική ευθύνη.

  • Τα παιδιά μαζεύονται σε κύκλο και ακούνε το Τραγούδι: (2) Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Άν Όλα Τα Παιδιά Της Γης | Official Audio Video (HQ) – YouTube, αναρωτιούνται για το τι θα συνέβαινε αν όλα τα παιδιά της γης, είχαν ενωμένα τα χέρια και πως θα ήταν ο παιδικός κόσμος. 
  • Ακολουθεί το Παραμύθι: Γιατί δεν έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα; τα παιδιά συζητούν γιατί συμβαίνει αυτό; και που οφείλεται; έπειτα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: εμείς στη τάξη έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα; τα ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά; μας αρέσουν τα ίδια πράγματα; πως θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι είμαστε ίδιοι; κτλ.  
  • Παρατηρούν και περιγράφουν την παρακάτω εικόνα και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πάνω στη γη υπάρχουν πολλά διαφορετικά παιδιά ως προς το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα που μιλάνε, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά κτλ. Με αφορμή την παραπάνω συζήτηση τα παιδιά γνωρίζουν τις φυλές της γης.                
  • Στη συνέχεια  κάθονται στα τραπεζάκια και προσπαθούν να αποτυπώσουν με την τεχνική της ζωγραφικής της φυλές γύρω από τη γη. 
  • Ύστερα από την επισκόπηση του ψηφιακού βίντεο: (1) Καλημέρες Πάντα και Παντού! – YouTube η πρώτη απορία στα μάτια των παιδιών είναι κατά πόσο θα μπορούσαν να συνεννοηθούν και να συνυπάρξουν με παιδιά με τόσο έντονη διαφορετικότητα στην όψη δεδομένου ότι μιλούν διαφορετική γλώσσα. Για τον λόγο αυτό πειραματιζόμαστε από κοινού προκειμένου να μάθουμε διαφορετικές – βασικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα σε άλλες χώρες (salut bonjour, hello, good morning, chiao κλπ)
  • Ακολουθεί μια σύντομη ενδοσκόπηση του τρόπου ζωής και των συνηθειών  των φυλών της Γης. Τα παιδιά κάθονται στα τραπέζια χωρίζονται σε 2 ομάδες και φτιάχνουν το καπέλο του ινδιάνου η πρώτη ομάδα  και το καπέλο του κινέζου η δεύτερη, έπειτα τα φορούν και με τη μουσική Ζουζούνια – Δέκα Μικροί Ινδιάνοι (Το Τραγούδι του ΔΕΚΑ) – YouTube, Ζουζούνια – Ο Κώνος (Official) – YouTube χορεύουν και κάνουν τις αντίστοιχες κινήσεις. 

 

 

 

 

 

 

Τα παιδιά ζωγραφίζουν με μπλε και πράσινο τη γη, έπειτα παίρνουν διάφορα χρώματα τέμπερας ζωγραφίζουν με πινέλα την παλάμη των χεριών τους και αφήνουν το αποτύπωμά της περιμετρικά της γης. 

  • Τα παιδιά παρακολουθούν το Ψηφιακό Παραμύθι : (3) Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας – YouTube παρατηρούν τις εικόνες από το παραμύθι, τις περιγράφουν και ανταλλάζουν ιδέες και απόψεις. Πραγματοποιείται μια συζήτηση με στόχο την αποσαφήνιση των όρων διαφορετικότητα , σεβασμός, αποδοχή , δικαιώματα  κτλ..  
  • Στη συνέχεια τα παιδιά κάθονται στα τραπέζια και με διάφορα χρώματα δημιουργούν τον δικό τους  Έλμερ γράφοντας το όνομά του.
  • Τα παιδιά ακούνε το Τραγούδι: (3) Διαφορετικοί, Αερικά – YouTube όπου μέσα από αυτό αντιλαμβάνονται την έννοια της διαφορετικότητας, πως αυτή επιδρά στη ζωή μας και πως πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Για την καλύτερη εμπέδωση της έννοιας της Διαφορετικότητας τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και προσπαθούν να διηγηθούν μία ιστορία που να εμπεριέχει την έννοια αυτή. 
  • Τα παιδιά παρακολουθούν το Διαδραστικό πείραμα: (1) Ένα μικρό πείραμα – “Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα και ρατσισμός” – YouTube Με το πείραμα αυτό πραγματοποιούνται ερωτήσεις στους μαθητές οι οποίοι αποκρίνονται με πιθανές απαντήσεις σχετικά με την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών διαφορετικών φυλών που αναπαράγονται στον ψηφιακό πίνακα. 
  • Στο άκουσμα Όλοι Ίσοι Όλοι Διαφορετικοί τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν και να αναλύσουν την φράση αυτή, στη συνέχεια σκέφτονται λέξεις που μπορούν να την περιγράψουν όπως:  Αγάπη, Φιλία, Αποδοχή, Συνεργασία κτλ. Έπειτα κάθονται στα τραπέζια τους , οργανώνουν τα υλικά τους και φτιάχνουν το μπλουζάκι της Διαφορετικότητας.  Γράφουν επάνω λέξεις που πιστεύουν ότι ανταποκρίνονται στο μήνυμα: Όλοι Ίσοι Όλοι Διαφορετικοί και στο τέλος το ζωγραφίζουν.  
  • Τα παιδιά παρακολουθούν την ιστορία(1) «Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα – YouTube ξεκινάει η συζήτηση για τις ανάγκες του ανθρώπου που κάποιες φορές τον οδηγούν στο να εγκαταλείψει το σπίτι του, την οικογένειά του και την πατρίδα του για να εγκατασταθεί σε έναν καινούριο τόπο. Η ευρεία έννοια της Μετανάστευσης προβλημάτισε αρκετά τα παιδιά στο να καταλάβουν τι ακριβώς είναι, ποια προβλήματα δημιουργούνται στον άνθρωπο; ποιους πιθανούς κινδύνους (ή όχι) μπορεί να αντιμετωπίσει; και κατά πόσο γίνεται αποδεκτός από το ευρύτερο σύνολο; 
  • Στη συνέχεια τα παιδιά κάθονται στα τραπεζάκια τους και ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους αυτό που τους άρεσε περισσότερο στο βίντεο που παρακολούθησαν. 
  • Τα παιδιά συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας. Τους δίνονται κάποιες συγκεκριμένες εικόνες που περιείχε το βίντεο (τις πόλεις από που πέρασε η Ειρήνη), τις παρατηρούν και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού προσπαθούν να τις βάλουν στη σειρά. 
  • Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο, η εκπαιδευτικός με αφορμή το παραπάνω βίντεο τοποθετεί στη μέση του κύκλου εικόνες με τις συναισθηματικές αλλαγές της ηρωίδας. Τα παιδιά τις παρατηρούν τις περιγράφουν και προσπαθούν να ταιριάξουν τις εικόνες με τα αντίστοιχα συναισθήματα.
  • Η εκπαιδευτικός μοιράζει στα παιδιά τουβλάκια lego, και τους ζητάει να φτιάξουν με αυτά ανθρωπάκια με διάφορα συναισθήματα. Έπειτα τα παιδιά παίρνουν χαρτιά Α3, τοποθετούν επάνω τους το ρομπότ bee-bee, το προγραμματίζουν και φτιάχνουν έναν κύκλο τον οποίο ζωγραφίζουν δημιουργώντας μια φατσούλα – ένα συναίσθημα. 

 

Ακολουθούν ψηφιακά διαδραστικά Παιχνίδια TASK Διδακτική αξιοποίηση ενός παραμυθιού για την προσφυγιά (learningapps.org) όπου τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν να παρατηρήσουν και να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις που τους δίνονται, να βρουν ομοιότητες και διαφορές καθώς και να αντιστοιχίσουν τις εικόνες με τις κατάλληλες λέξεις. 

Τα παιδιά ακούνε και μαθαίνουν τους στίχους του τραγουδιού: (1) “ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ ” – YouTube.

Χωρίζονται σε ζευγάρια και στο άκουσμα του τραγουδιού κάνουν τις αντίστοιχες κινήσεις. 

Μέσα από την ιστορία της Ειρήνης τα παιδιά κατάλαβαν την έννοια της Μετανάστευσης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από ποια χώρα κι αν κατάγεσαι, όποιες και αν είναι οι ρίζες σου, ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, άξιος σεβασμού, πρέπει να έχει ίσα Δικαιώματα με όλους και να γίνεται αποδεκτός από τους άλλους. Τα παιδιά κάθονται στα τραπέζια τους και φτιάχνουν μια φιλόξενη πολιτεία που να τους χωράει όλους με τίτλο: ‘‘Η πόλη της Αγάπης’’. 

Τα παιδιά δραματοποιούν την ιστορία μιας μετανάστευσης κατασκευάζοντας με την βοήθεια της εκπαιδευτικού μια βάρκα από χαρτόκουτο και κούκλες από κανσόν χαρτόνι. 

  • Συνεχίζουμε το ταξίδι μας με κύριο θέμα “Ενίσχυση της διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης” με την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης  ‘‘Η Μαύρη πεταλούδα’’. Μέσα από την παράσταση αυτή τα παιδιά εμπεδώνουν καλύτερα τις έννοιες της Μετανάστευσης, της Αποδοχής της Απόρριψης κτλ. Και καταλαβαίνουν ότι η διαφορετικότητα δεν μας χωρίζει αλλά μας ενώνει. Στο τέλος τα παιδιά ζωγραφίζουν αυτό που τους έκανε περισσότερο εντύπωση από την παράσταση.   

  • Η εκπαιδευτικός διαβάζει το Ψηφιακό παραμύθι: Ενα Παραμύθι για τον Ρατσισμό – YouTube και τα παιδιά παρακολουθούν τις εικόνες του, ακούνε λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούν αρκετή άνθρωποι στην καθημερινότητά τους και προβληματίζονται για την σημασία τους και την χρήση τους. Η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ‘‘Ξένο – Διαφορετικό’’ πρέπει να το αποδεχόμαστε και να το σεβόμαστε. Μέσα από το παραμύθι μαθαίνουμε για την Πολύπολιτισμικότητα και πως αυτή σε οδηγεί στο μονοπάτι της συν-ύπαρξης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και των ίσων Δικαιωμάτων. Επίσης μαθαίνουν ότι μέσα από  την Παιδεία  τη μόρφωση και τη γνώση μπορούν να γκρεμίσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα και να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι αυτά που μας χωρίζουν από τους άλλους ίσως είναι αυτά που μας ενώνουν. 
  • Η εκπαιδευτικός αναφέρει στα παιδιά τη λέξη Ρατσισμός, ανιχνεύει τις ιδέες τους, και ξεκινάει μια συζήτηση για το τι είναι Ρατσισμός ποια τα είδη του, ποιες οι συνέπειες του, τι συναισθήματα προκαλεί κτλ. 
  • Τα παιδιά παρακολουθούν το Ψηφιακό Βίντεο: (1) “Το Παιδί” / Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού / Μουσείο Παιδικής Τέχνης – YouTube και προσπαθούν να παρατηρήσουν και να περιγράψουν τις εικόνες που βλέπουν. Έπειτα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: ποια τα συναισθήματα του παιδιού στην εικόνα; γιατί αισθάνεται έτσι; γιατί τον περικυκλώνουν χέρια που τον δείχνουν; έχει ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά; κτλ. 
  • τα παιδιά ακούνε το Τραγούδι: “Οι διαφορές μας δεν έχουν σημασία”. Στίχοι – Μουσική: Νίκη Παντελή-Πεττεμερίδου – YouTube και κατανοούν ότι οι διαφορές όποιες και να είναι (φυλετικές, θρησκευτικές, γλωσσικές κτλ.)  δεν μας χωρίζουν αλλά μας ενώνουν. 
  •  Η εκπαιδευτικός διαβάζει το ποίημα της Φυλλιώς   Νικολούδη: «Γάλα με κακάο» που βασίζεται στο υπέροχο παραμύθι της: “Καλημέρα φίλε”. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία τα παιδιά είχαν πολλές απόψεις σχετικά με το τι συνέβαινε κατά τη γνώμη τους στη  χώρα του γάλατος και στη χώρα του κακάο. Έπειτα  έβαλαν  σε μία πιατέλα το κακάο και σε μία το γάλα και  προσπάθησαν να βρουν τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές τους. 
  • Με αφορμή το παραπάνω ποίημα πραγματοποιήθηκε κουκλοθέατρο αναπαριστώντας την ιστορία ΄΄Καλημέρα φίλε΄΄. 

 

Τα παιδιά ακούνε το Τραγούδι: (1) Ρατσισμός, ξενοφοβία – Ένα τρίγωνο στη χώρα των κύκλων – YouTube και προσπαθούν να καταλάβουν και να περιγράψουν τα συναισθήματα που δημιουργούνται στο τρίγωνο που βρίσκεται σε μια χώρα διαφορετική, γεμάτοι κύκλους, αφιλόξενη που κανένα διαφορετικό σχήμα δεν γίνεται αποδεκτό. 

Με αφορμή το παραπάνω τραγούδι τα παιδιά θέλησαν να φτιάξουν ένα ξεχωριστό σχολείο όπου όλα τα σχήματα – παιδιά είναι αποδεκτά με Ίσα Δικαιώματα χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις . 

 

 

  • Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και η εκπαιδευτικός εισάγει το θέμα: τα Δικαιώματα του παιδιού. τα παιδιά καλούνται να προβληματιστούν, να σκεφτούν και να απαντήσουν τι είναι Δικαίωμα; ποια είναι τα Δικαιώματά τους; έχουν όλα τα παιδιά ίσα Δικαιώματα; κτλ. 
  • Έπειτα  παρακολουθούν το ψηφιακό βίντεο : (2) Τα δικαιώματα του παιδιού – YouTube μέσα από αυτό το βίντεο τα παιδιά αντιλαμβάνονται την βαθύτερη έννοια των Δικαιωμάτων του παιδιού, καλούνται να  τα αναγνωρίσουν μέσα από τις εικόνες και να κατανοήσουν πόσο σημαντικά είναι για την ζωή ενός παιδιού. 
  • Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός μοιράζει στα παιδιά κάρτες με τα Δικαιώματα του παιδιού, τις παρατηρούν, τις περιγράφουν, προσπαθούν να ανιχνεύσουν το Δικαίωμα και στο τέλος να το αναπαραστήσουν με παντομίμα. 
  • Τα παιδιά πραγματοποιούν μια ομαδική εργασία στην οποία γράφουν τα Δικαιώματα των παιδιών. Παίρνουν χαρτιά Α4, σχεδιάζουν και κόβουν το περίγραμμα της παλάμης τους όπου γράφουν επάνω του από ένα Δικαίωμα.
  • Στη συνέχεια τα κολλούν σε ένα χαρτόνι σε σχήμα λουλουδιού και στο κέντρο του ζωγραφίζουν εικόνες από διάφορα παιδιά του κόσμου. 
  • Τα παιδιά συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας στο οποίο πρέπει αφού αναγνωρίσουν στις εικόνες τα δικαιώματα του παιδιού να τα ενώσουν  με το αντίστοιχο αρχικό γράμμα της εικόνας. 
  • Τα παιδιά κάθονται στα τραπεζάκια τους και με την συνοδεία της μουσικής: Χόρχε Μπουκάι, Μάνος Χατζιδάκις – Το Νησί Των Συναισθημάτων – YouTube  ζωγραφίζουν με πολύχρωμους μαρκαδόρους τα Δικαιώματά τους. 
  • Μέσα από το τραγούδι :Τραγούδι για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – YouTube ανακεφαλαιώνονται  τα Δικαιώματα των παιδιών που έχουν στη ζωή, ο σεβασμός προς αυτά καθώς και η ισότητα ανάμεσα σε όλα τα παιδιά του κόσμου.
ΣΤΕΛΛΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ

MSc in Management of Educational Organization

Πρέπει να συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιο σας Σύνδεση

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ