ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Π.Η. Ελληνικής Γλώσσας

By  | 

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Στόχος της θέσπισης αυτού του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού είναι η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας υλοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της μαθητικής μας κοινότητας σχετικά με το ρόλο και τη σημασία της Ελληνικής Γλώσσας, προσαρμοσμένες κατάλληλα στην ηλικία των παιδιών μας.

Αφού μιλήσαμε με τα παιδιά για τη σημασία, το ρόλο αλλά και τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας δημιουργήσαμε όλοι μαζί το βιβλίο των όμορφων λέξεων. Επιλέξαμε μερικές όμορφες λέξεις, τις εξηγήσαμε και τα μεγαλύτερα παιδιά ανέλαβαν να τις γράψουν με πολύχρωμα γράμματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στ’ Αρχαία Ελληνικά, τη γλώσσα των προγόνων μας, μάθαμε να χαιρετάμε ο ένας τον άλλον στ’ αρχαία ” χαίρε Μαρία”, γνωρίσαμε κάποιες λεξούλες, “ίππος”, “βους”, “γαλέη” κ.α.  και στο τέλος κατασκευάσαμε το δικό μας βιβλίο Αρχαίων Ελληνικών

 

 

 

 

 

Σειρά μετά πήραν τα παραμύθια. Αναφέραμε μεγάλους παραμυθάδες – συγγραφείς, τα παιδιά μας είπαν ποια είναι τ’ αγαπημένα τους παραμύθια – ιστορίες. Εξηγήσαμε τον τρόπο με τον οποίο τα παραμύθια επιδρούν στη φαντασία μας, στις γνώσεις μας και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου μας, συμβάλλοντας έτσι στη γλωσσική μας ανάπτυξη.

Στο τέλος κάθε παιδί επέλεξε ένα βιβλίο, ζωγράφισε το εξώφυλλό του, σε άσπρη κόλλα, και κατασκευάσαμε για το σχολείο μας έναν πίνακα με τίτλο

“Τα παραμύθια μέσα από τα μάτια των παιδιών” 

 

 

 

 

 

 

Παίξαμε γλωσσολογικά παιχνίδια

(Αινίγματα & Γλωσσοδέτες)

και φτιάξαμε με αυτά το χαρταετό του σχολείου μας

 

 

 

 

 

Συνεχίσαμε τα γλωσσικά παιχνίδια με τη σύνθεση παζλ και λέξεων. Δώσαμε στα μικρότερα παιδιά εικόνες με λέξεις και φτιάξαμε με αυτές ένα παζλ, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά πήραν καρτέλες με συλλαβούλες και προσπαθήσαν να φτιάξουν, με αυτές, λέξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ολοκληρώσαμε τις δράσεις μας, που ήταν αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με αναφορές σε σπουδαίους Έλληνες ποιητές. Με πηλό φτιάξαμε τα δικά μας καραβάκια με τη βοήθεια των οποίων θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε στον κόσμο της γνώσης με προορισμό τη δική μας “Ιθάκη” .

 

 

 

 

 

 

και όπως λέει και ο Καβάφης….

 

“…μὴ βιάζῃς τὸ ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλὰ νὰ διαρκέσει.
Καὶ γέρος πιὰ ν᾿ ἀράξῃς στὸ νησί,
πλούσιος μὲ ὅσα κέρδισες στὸν δρόμο,
μὴ προσδοκώντας πλούτη νὰ σὲ δώσῃ ἡ Ἰθάκη”

ΣΤΕΛΛΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ

MSc in Management of Educational Organization

Πρέπει να συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιο σας Σύνδεση

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ